Китайският технологичен гигант Huawei Technologies предлага 1,5 млрд. долара на партньори, които искат да създадат софтуер за нейните бъдещи чипове и платформи, опитвайки се да привлече разработчиците по света в момент, в който Съединените щати са силно подозрителни към компанията, предава Bloomberg.

Най-голямата китайска компания в сектора на технологиите си поставя за цел да инвестира сумата в сегашната си програма за разработчици в рамките на следващите пет години, обяви заместник-председателят Кен Хъ пред присъстващите на годишната конференция за клиентите на Huawei.

Програмата беше създадена, за да насърчи вътрешните играчи да създават приложения за услугите на Huawei.

Компанията увеличава мащаба на действията си в момент, в който администрацията на Доналд Тръмп наложи санкции върху продажбата на американски технологии към Huawei и насърчи своите съюзници да прекратят връзките си с китайската компания. 

Huawei, която многократно отрече обвиненията на Вашингтон, че представлява заплаха за националната сигурност на Съединените щати, твърди, че намерението ѝ е да бъде водеща в ключови области, като чиповете с изкуствен интелект и софтуера. В момента тя разработва алтернатива на американска технология, която да ѝ помогне да пази най-големия мрежови бизнес в света.

Компанията има намерение да изгради база от 5 млн. партньори разработчици, коментира Хъ.

"Работата по това вече започна и получихме много добра обратна връзка", обясни той на публиката в Шанхай. "Въведохме тази стратегия и очакваме присъединяването на повече партньори".