Китайският телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) заяви, че указът на президента на САЩ Доналд Тръмп, с който се въвежда извънредно положение за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от чуждестранни заплахи, е посегателство срещу неговите законни права. Хуавей, цитиран от световните агенции, заяви, че новите ограничения на Вашингтон "са неприемливи", допълва БТА.

Ограниченията върху дейността на Хуавей в САЩ няма да направят тази страна по-сигурна или по-силна. Напротив, така САЩ ще бъдат ограничени в избора си и ще им се наложи да използват нискокачествени и по-скъпи алтернативи, се посочва в комюникето на Хуавей.

Снощи Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която се обявява извънредно положение за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от чуждестранни заплахи. След това бе съобщено, че министерството на търговията на САЩ ще включи китайската компания и свързаните с нея юридически лица в "черния" си списък заради заплахи за националната сигурност.

През август миналата година Тръмп подписа указ, с който забрани на правителствените ведомства в страната да използват оборудване, произведено от Хуавей и още една китайска компания Зет Ти И (ZTE), припомня ТАСС.