Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) уволни служителя си - който е китаец, арестуван по подозрения в шпионаж в Полша, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Полските власти арестуваха вчера Ван Вейцзин и поляк, работил в полската служба за вътрешна сигурност, по подозрения в шпионаж. Тази мярка може да засили резервите на Запада към "Хуавей", свързани със сигурността.

Компаният посочи в изявление, че предполагаемите действия на неговия служител не са свързани с компанията. Технологичният гигант добави, че е взел това решение, тъй като инцидентът е навредил на репутацията на компанията.

"Хуавей", най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, е подложен на щателни проверки на Запад заради връзките си с китайското правителство и американски твърдения, че оборудването, произведено от компанията, може да се използва от Пекин за шпионаж, отбелязва Ройтерс, цитирани от БТА.

Двамата задържани са обвинени, че са сътрудничили на китайското разузнаване. Полските закони предвиждат за такива действия до 10 години лишаване от свобода. Двамата ще бъдат задържани под стража за три месеца.

По данни на полската държавна телевизия Ван Вейцзин е директор на продажбите на полския филиал на "Хуавей". Полякът Пьотър Д. до 2011 г. е заемал висок пост в агенцията за вътрешна сигурност и е работил по осигуряването на информационната сигурност.

Жилищата на двамата са претърсени, както и офиса на "Хуавей" и телекомуникационната компанията Оранж (Orange), където е работил Пьотър Д.

Полските медии информират, че заподозрените в шпионаж не признават вината си.

Междувременно Полша поиска Европейският съюз и НАТО да работят по съвместна позиция дали да бъде изключен от техните пазари китайският производител на високотехнологично оборудване "Хуавей" (Huawei). Това заяви полският министър на вътрешните работи Йоахим Бруджински, цитиран от Ройтерс и БТА. Говорител на полските служби за сигурност обаче заяви пред Ройтерс, че подозренията се отнасят до индивидуални действия и не са свързани пряко с компанията Хуавей.

Бруджински изтъкна днес пред частното радио Ер Ем Еф Еф Ем (RMF FM), че Полша иска да продължи да сътрудничи с Китай, но е необходимо да се обсъди евентуално изключване на Хуавей от някои пазари.

"Съществуват опасения относно Хуавей и в НАТО. Би било по-разумно да имаме обща позиция сред страните членки на ЕС и на НАТО. Искаме отношения с Китай, които да бъдат добри, интензивни и привлекателни за двете страни", отбеляза полският вътрешен министър.