"Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) може да изисква по-големи такси (под формата на процент от прихода) от фирми, базирани в Съединените щати, въз основа на правата на китайската компания за интелектуална собственост, предаде телевизия CNBC.

Според неназован източник от китайския телекомуникационен гигант, "Хуавей" ще информира "в близко бъдеще" медиите и другите участници на пазара за своите усилия в областта на интелектуалната собственост относно собствените си 5G технологични патенти.

Наскоро "Хуавей" поиска от компанията Verizon Communications Inc. да лицензира използването на повече от двеста патенти на китайската технологична фирма.

CNBC посочи, че представители на "Хуавей" отказаха да коментират информацията, но признаха, че проблемите с интелектуалната собственост срещу други фирми са "по-големи от тези спрямо Verizon".

През миналия месец Министерството на търговията на САЩ постави "Хуавей" и десетки компании, свързани с китайския гигант, в т.нар. "черен списък" за търговия, позовавайки се на опасенията за националната сигурност, тъй като китайската компания се превърна в център на продължаващата търговска война Вашингтон-Пекин.