Председателят на "Хуавей" Лян Хуа заяви във вторник, че е готов да подпише споразумение за "нешпионаж" със САЩ, за да убеди управляващите във Вашингтон, че китайският технологичен гигант не възнамерява да използва технологиите си, за да шпионира от името на правителството в Пекин.

Лян Хуа обаче отбеляза, че към момента не съществуват условия за такава сделка. "САЩ не са купували от нас, не купуват от нас и нямат планове да купуват от нас", посочи той в централата на компанията в Шенжен, Китай. "Така че не знам дали те има възможност да подпишат подобно споразумение".

Лян Хуа също така критикува Вашингтон за използването на "политически средства за разрушаване на технологичната индустрия", като се позовава на неотдавнашно решение на правителството на САЩ да постави "Хуавей" в черен списък и да принуди американски компании като "Гугъл" (Google) да ограничат връзките си с китайския гигант. Той обаче изрази увереност, че забраната на САЩ ще укрепи компанията му в дългосрочен план и описа действията на американския президент Доналд Тръмп като "събуждане на заспалия капаците на "Хуавей".