Швейцарският мастодонт в сектора на строителните материали "Холсим" (Holcim) е придобил румънския производител на готови за употреба бетонови смеси "Дженерал бетон Румъния" (General Beton Romania), съобщи швейцарската агенция за финансова информация А Ве Пе (awp), цитирана от БТА.

Румънското предприятие има 160 служители, работещи в осем обекта за производство на готов бетон. Очаква се приходите му тази година да бъдат от порядъка на 45 милиона евро. В днешното съобщение не се дават подробности за финансовите условия на сделката.

"Холсим" посочва, че е придобил "Дженерал бетон Румъния", който е най-големият независим производител на готови бетонови смеси в страната, обслужващ големите градове, включително столицата Букурещ.

"Дженерал бетон" предоставя опита си, както и своите 160 служители и осем завода. "Холсим Румъния" (Holcim Roumanie) вече ще експлоатира 27 предприятия за готов за употреба бетон.

Освен производството и продажбата на бетон, "Дженерал бетон Румъния" предлага и логистични и лабораторни услуги. Придобиването е в рамките на целта на "Холсим" за рентабилен растеж с иновативни строителни решения.

"Холсим" има няколко дружества в България, като произвежда цимент в големия завод в Бели извор.