Холандското правителство взима дял от 12,68 процента в авиокомпанията "Ер Франс-Ка Ел Ем", за да засили влиянието си в групата. Това обяви холандският министър на финансите Вопке Хукстра.

"Целта е да получим накрая една еквивалентна позиция като тази на френската държава", каза министърът на пресконференция в Хага.

Френската държава има сега участие от 14,3 процента в превозвача. Делът на Холандия от близо 12,7 процента е за 680 милиона евро и целта е да се увеличи до 14 процента.

От Париж реагираха почти мигновено. "Придобиването на дял в авиокомпания "Ер Франс-Ка Ел Ем" ("Air France-KLM") от холандското правителство е осъществено, без да бъде информиран нито управителният съвет, нито френското правителство", заяви пред в. "Ле-з-еко" френският министър на икономиката Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес и БТА.

"От ключово значение е да се спазват принципите на добро управление и "Ер Франс-Ка Ел Ем" да бъде ръководена в духа на корпоративните си интереси без държавна намеса на страните", допълни Льо Мер.