Телефонният оператор Ти-мобайл (T-Mobile) призна днес, че при кибератака са откраднати лични данни на 7,8 милиона негови клиенти. Компанията засега смята, че не са хакнати финансови данни, предадоха световните агенции.

"Предварителният ни анализ показва, че лични данни на приблизително 7,8 милиона текущи платени абонати за нашите услуги са сред откраднатите файлове, както и файлове за малко над 40 милиона бивши и потенциални бъдещи клиенти", посочи днес групата в комюнике, предаде БТА.

Сред данните, до които са се добрали хакерите, са имена и фамилии на настоящи или потенциални клиенти, датата им на раждане, номерата на социалните им осигуровки и информация за шофьорските им книжки или личните им карти, според Ти-мобайл.

За сметка на това не са били компрометирани телефонни номера, номера на сметки, ПИН кодове, пароли или финансова информация, уточнява операторът.

Според екранни снимки, публикувани от сайта за компютърна сигурност Блийпинг къмпютър (Bleeping Computer) през последните дни лична информация на поне 30 милиона души е била предлагана за продажба във форумите за 280 000 биткойна (около 13 милиарда долара).

Кражбите на данни и кибератаките зачестиха през последните месеци, като на прицел бяха редица компании и организации, включително американски оператор на петролопроводи, компютърната система на ирландските здравни служби и голяма индийска авиокомпания.

Ти-мобайл препоръча днес на клиентите си да сменят ПИН кода си и обяви, че ще им предложи двугодишен абонамент, за да защити личните им данни срещу кражба.