Шведската компания Hennes & Mauritz или по-известна просто като H&M обяви, че напуска Русия, но временно ще остави магазините си там отворени, за да разпродаде останалите стоки, съобщи Би Би Си (BBC).

Вторият по големина търговец на дрехи в света (водач в световната класация е испанската група Inditex, доминираща с марката Zara - б.р.) заяви, че е "невъзможно" да продължи бизнеса си в Русия заради нейната война в Украйна.

Решението идва, след като шведската фирма спря всички продажби в Русия през март, малко след като руските войски нахлуха в Украйна в края на февруари.

Предполага се, че H&M има повече от 150 магазина и около 6000 служители в Русия.

Не е посочила дата или график за окончателното си излизане от руския пазар.

"След внимателно обмисляне смятаме, че е невъзможно предвид настоящата ситуация да продължим бизнеса си в Русия", каза главният изпълнителен директор Хелена Хелмерсон.

"Ние сме дълбоко натъжени за въздействието, което това ще има върху нашите колеги и сме много благодарни за цялата им упорита работа и отдаденост. Освен това искаме да благодарим на нашите клиенти за тяхната подкрепа през годините."

H&M е една от стотиците марки, които изоставят руските пазари през последните месеци. Мнозина от тях отбелязаха, че санкциите, наложени от западните съюзници след инвазията на Русия в Украйна, са направили търговията нежизнеспособна и в някои сектори невъзможна. Други са напуснали от морални съображения или реагирайки на натиска от страна на потребителите, отбелязва Би Би Си.

Преди да спре продажбите, Русия беше шестият по големина пазар на H&M, представляващ около 4% от продажбите на групата през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Модният гигант не спря да разширява присъствието си в Русия, откакто започна дейността си там през 2009 г., като откри магазини и с други марки от портфолиото си, Weekday и & Other Stories. По-рано руснаците можеха да поръчват онлайн дрехи от марките Monki и Cos.

Прогнозата на H&M е, че излизането от Русия ще струва на групата около два милиарда шведски крони (малко над 190 млн. евро).

Магазините на компанията в Украйна са затворени временно поради опасения за безопасността на клиентите и персонала.