Шведският гигант в конфекцията Ейч енд Ем (H&M) се кани да съкрати над 1000 служители в Испания, които вече бяха в частична безработица заради пандемията от Ковид-19. Това съобщи днес испанският синдикат "Работнически комисии", цитиран от Франс прес и БТА.

Групата е информирала днес представителите на служителите за задействан план за съкращения, който ще засегне над 1000 души и ще доведе до затваряне на 30 магазина, се посочва в комюнике на синдиката.

АФП не успя да се свърже с ръководството на шведския гигант за коментар.

Ейч енд Ем преминава от частична безработица към съкращения по неоправдан и непропорционален начин. Това заявява синдикатът с критичен тон към плана на шведската компания.

Дори да е вярно, че има промяна в потребителските навици, това не оправдава по никакъв начин подобно равнище на съкращения, още повече че Ейч енд Ем се възползва от нови условия на финансиране за частична безработица, въведени от правителството по време на пандемията, допълва синдикатът.

Удължаването на правителственото финансиране за частична безработица бе една от основните мерки на лявото правителство на премиера Педро Санчес, за да се ограничи бума на безработицата заради здравната криза. Тези мерки струват на испанската хазна над 40 милиарда евро от началото на пандемията.

Финансирането за частична безработица обаче е съпроводено със забрана компаниите да съкращават служители за период от шест месеца, в противен случай ще трябва да върнат получените помощи.

Чистата годишна печалба на Ейч енд Ем се понижи десетократно през 2020 година под влиянието на пандемията и компанията реши да затвори 350 от общо 5000 магазина в света и да отвори нови 100 през 2021 година.

Въпреки глобалния спад на оборота шведският гигант отчете растеж в онлайн продажбите през 2020 година (+40 процента на годишна основа), което е близо една трета от продажбите на групата през предходната година.