Американският интернет гигант Гугъл (Google) прие днес да плати глоба от 500 милиона евро във Франция, за да уреди разследване за данъчна измама, започнало преди четири години. Това съобщи днес Френската финансова прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Френските следователи се опитват да установят дали Гугъл, чиято европейска централа е в Дъблин, е избегнал задължения към хазната, като не е декларирал част от дейностите си в страната.

Гугъл, който е част от Алфабет (Alphabet), плаща малко данъци в повечето европейски страни, тъй като декларира почти всички продажби в Ирландия.

"Това споразумение позволява да се уредят веднъж завинаги всички тези минали спорове", каза при изслушването в съда в Париж Антонин Леви, един от адвокатите на Гугъл.

"Сложихме край на данъчните и свързаните спорове, които имаме от много години във Франция", се посочва в писмено изявление на американския интернет гигант.

"Тези споразумения включват плащане на 500 милиона евро, оповестени днес от френски съд, както и сумата от 465 милиона евро за допълнителни данъци, които се съгласихме да платим", сочи комюникето.

Общо Гугъл ще трябва да плати близо 1 милиард евро.