Гугъл (Google) ще инвестира 4,5 милиарда долара в индийската Джио платформс ( Jio Platforms), мобилното дигитално оръдие на Рилайънс индъстрис лимитид (Reliance Industries Limited). Това потвърди днес председателят на съвета на директорите на индийския конгломерат Мукеш Амбани, цитиран световните агенции.

Гугъл ще инвестира около 4,5 милиарда долара, придобивайки дял от 7,7 процента в Джио Платформс, заяви Амбани, допълва БТА.

Компанията с централа в САЩ трябва да получи необходимите разрешения за инвестицията, добави Амбани в обръщение към акционерите на виртуално годишно общо събрание на Рилайънс индъстрис лимитид, който най-големият конгломерат в Индия.

Амбани отбеляза, че Рилайънс индъстрис лимитид е първата индийска компания, която преминава пазарна капитализация от 150 милиарда долара с инвестициите в Джио платформс. Сред другите компании, които имат капитал във фирмата са Фейсбук (Facebook), Куалком (Qualcomm), Интел (Intel), Ти Пи Джи (TPG) и Абу Даби инвестмънтс (Abu Dhabi Investments).

Те ни дават нещо повече от пари, дават ни силен вот на доверие в нашата смела мисия и способността ни да я изпълним, отбеляза Амбани, цитиран от ДПА.

Джио палтформс предоставя мобилни телефонни услуги на 388 милиона потребители , което е около 31 процента от пазарния дял.

Джио разработи 5Джи (5G) мрежа от нулата. Тя вероятно ще бъде готова за внедряване през 2021 година, след като правителството предостави необходимия радиочестотен спектър.

След като веднъж се наложи в Индия, групата ни ще бъде добре позиционирана да е износител на 5Джи решения за други телекомуникационни оператори по света като цялостно управлявана услуга, подчерта Амбани.