Павлин Павлов е мениджър на отдел "Клиенти" в един от най-големите търговци на електрическа енергия в страната "Гранд Енерджи Дистрибюшън". Експертът обясни пред Dir.bg, какво е "свободен пазар на електрическа енергия" и кои потребители трябва да се присъединят към него до средата на годината.

Повечето стопански потребители вече знаят, че трябва да се присъединят към свободния пазар на електрическа енергия. Но какво е различното от сегашното им положение?

Всички клиенти на ЧЕЗ, ЕВН или ЕНЕРГО-ПРО в качеството им на електроснабдителни дружества, които не са сменили доставчика си на електрическа енергия досега, плащат цени, определени от тези дружества, по така наречените типови договори.

На свободния пазар цените се определят от силите на търсенето и предлагането т.е. те са пазарни. Клиентът получава достъп до офертите на около 50 частни компании, специализирани в търговията с електрическа енергия, както и правото да договаря свободно цената, по която купува електрическата енергия.

Кои потребители са задължени да преминат на свободния пазар и в какъв срок?

За момента стопанските потребители имат срок до 30 юни, в който трябва да излязат на свободния пазар.

В момента битовите потребители могат да изберат сами дали да останат на регулирания или да излязат на свободен пазар. До няколко години предстои пълната либерализация на пазара на електрическа енергия, което означава, че и за тях ще бъде обявен срок, в който да преминат на свободен пазар. Предполагам, че това ще стане ясно в близките месеци.

Колко са компаниите, които се занимават с доставка на електрическа енергия?

Според данни от КЕВР лицензираните доставчици на електрическа енергия за крайни клиенти в страната са 49 компании. Преди седмици бе пусната и платформа, която да улесни потребителите в избора им като им предостави повече информация за фирмите, както и опция за сравнение на офертите на различните търговци.

Как доставчиците се снабдяват с електрическа енергия, която да продават на потребителите? Директно от производителите ли купувате?

"Гранд Енерджи Дистрибюшън" в качеството си на лицензиран търговец купува електрическа енергия, както директно от производители, така и от българската и чуждестранни борси и брокерски платформи.

Да изчакат последния момент ли ще ги посъветвате, или час по-скоро да подпишат договор с избрания търговец?

Колкото по-дълго чакат, толкова по-големи сметки ще заплащат. На свободния пазар на електрическа енергия е по-евтино за фирмите.

В зависимост от вида на потреблението си всеки един потребител може да получи значително по-ниска цена на електрическата енергия в сравнение със служебно регламентираната, която ще получава, ако не си смени доставчика.

Как определяте вида на потреблението?

Профилът на всеки клиент се определя от количеството електрическа енергия, която потребява в определени часове. Търсенето на електрическа енергия в отделните часове от деня варира с големи амплитуди. Това е и причината в различните часове, цените да са различни, но ние предлагаме твърди цени на нашите крайни клиенти за тяхно удобство.

За финал. Какъв съвет ще дадете на потребителите, които тепърва ще правят избор на търговец?

Ако искате да получавате по-евтина и сигурна услуга, най-важно е да изберете компания, която притежава опит и гарантира надеждност. При разглеждане на договора, естествено, всеки потребител отделя най-сериозно внимание на цената, но има и други важни параметри, които е добре да се прецизират. Важни са срокът, начините на плащане, изискваните обезпечения, начинът на начисляване и допълнителните услуги.