"Гудиър" (Goodyear) съобщи днес, че ще изтегли 173 000 гуми "Джи159" (G159), след като американските регулаторни органи за автомобилна безопасност поискаха това, предаде Ройтерс.

Националната администрация за пътна безопасност на САЩ (NHTSA) започна предварително разследване през 2017 г., за да разгледа повдигнатите обвинения за дефекти на някои от гумите, които са довели до инциденти с наранявания и смъртни случаи. Гумите са произведени от 1996 до 2003 г.

Регулаторният орган поиска от "Гудиър" през февруари да изтегли гумите, като компанията отказа първоначално да го направи. Сега "Гудиър" съобщи, че е приел да изтегли гумите, за да разсее опасенията, че някои от тях може още да са на пазара или да са в употреба.

В съдебните дела се посочва, че гумите са били проектирани за камиони за доставки, а не за ваканционни превозни средства, които се движат по високоскоростни магистрали. Те твърдят, че "Гудиър" години наред е пазил в тайна проблемите, уреждайки случаите и карайки съдиите да ограничат обществения достъп до документите. Броят на смъртните случаи и нараняванията бе разкрит, след като съдия от щата Аризона "разсекрети" документите.