Карлос Гон, бившият председател на съвета на директорите на Нисан (Nissan), е прехвърлял лични инвестиционни загуби, възникнали през финансовата криза 2008 година, върху японската автомобилна компания, за да избегне самият той загуби за милиони долари, съобщава днес японският вестник "Асаши шимбун", цитиран от Ройтерс.

Позовавайки се на много неназовани източници, изданието посочва, че когато банката на Гон му поискала допълнителни гаранции, той прехвърлил правата върху дериватната търговия към Нисан, който на практика поел загуби на стойност 1,7 милиарда йени (15 милиона долара).

Японската комисия за ценни книжа и фондови борси е открила случилото се при рутинна проверка тази година, посочва "Асаши".

Нисан заяви, че не може да коментира информацията. Говорител на комисията отбеляза, че тя не може да коментира индивидуални случаи.

Гон е в ареста в Токио, след като бе задържан миналата седмица за финансови злоупотреби, включително, както се твърди, за занижаване на декларираните доходи в продължение на години. Той отхвърли обвиненията.

Гон, който единодушно бе отстранен от председателския пост на съвета на директорите на Нисан миналата седмица, бе отстранен вчера и от ръководния пост в съвета на директорите на партньорската компания Мицубиши мотърс (Mitsubishi Motors).

Рено (Renault) се въздържа от уволнението му като главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите, като настоява Нисан да сподели разкритията си от вътрешното разследване, довело до ареста. Задълженията на Гон бяха поверени на втория по ранг Тиери Болоре и на директора на съвета Филип Лагайет.