Някои от най-големите компании на Уолстрийт бяха глобени общо с 1,8 милиарда долара, заради това, че техни служители са обсъждали сделки на техните лични мобилни устройства и приложения, съобщи Би Би Си (BBC).

Комисията по ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission - SEC) заяви, че разследването е разкрило широко разпространени комуникации извън обичайните, допустими канали.

Barclays, UBS и Goldman Sachs са сред 16-те фирми, посочени от регулаторите.

Обширното разследване е важен случай за SEC и Комисията за търговия със стокови фючърси (Commodity Futures Trading Commission - CFTC).

В отделни изявления във вторник SEC обяви глоби на обща стойност 1,1 милиарда долара, докато CFTC заяви, че е наложила глоби в размер на 710 милиона долара.

"Финансите в крайна сметка зависят от доверието. Като не спазват задълженията си за водене на документация и счетоводство, участниците на пазара, които обвинихме днес, не успяха да запазят това доверие", каза председателят на SEC Гари Генслер.

От януари 2018 г. до септември 2021 г. банковите служители рутинно са общували по бизнес въпроси с колеги, клиенти и други съветници на трети страни, използвайки приложения на личните си устройства, като текстови съобщения и WhatsApp, отбелязаха регулаторите.

Фирмите не са запазили повечето от тези чатове, което нарушава федералните правила, изискващи брокерите и други финансови институции да съхраняват записи на бизнес комуникациите. 

Това пречи на регулаторите да гарантират спазването на ключови правила и да събират доказателства в своите проучвания, посочват агенциите.

Разследването разтърси Уолстрийт, като някои банкери загубиха работата си. Освен това то принуди компаниите да въведат строги мерки за премахване на неразрешеното използване на приложения.