Два месеца след като стана пазарен феномен и котировките му скочиха до небето, търговецът на видео игри ГеймСтоп (GameStop) обяви, че ще продаде до 3,5 милиона акции, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Книжата ще бъдат продадени чрез оферта "по най-добра цена", която дава възможност на публично търгувани компании да увеличават капитала си постепенно, допълва БТА. Операцията може да достигне стойност около 1 милиард долара.

Зрелищната битка между хедж фондове, заложили на поевтиняване на акциите на ГеймСтоп, и по-малки или нови инвеститори, които им отправиха предизивикателство, през януари доведе до рязко поскъпване на ценните книжа на компанията въпреки затрудненията й в бизнеса. Пазарни анализатори я призоваха да пусне на борсата повече акции, след като котировките скочиха от около 20 долара на акция до близо 500 долара. Подобна шокова продажба би позволила на компанията да изплати големите си дългове, натрупани на фона на пренасочването на потребителите към онлайн игри.

При такива продажби на акции цената обикновено спада, тъй като операцията може да намали стойността на вече продадените книжа. Това се случи и преди началото на търговията днес, когато котировките на ГеймСтоп се понижиха с близо 16 процента. Една акция обаче все още се търгува за над 161 долара, което означава над 900 процента поскъпване за тази година.

Компанията обяви предварителни резултати за първото тримесечие на финансовата си година, отчитащи увеличаване с 11 процента на продажбите на годишна основа. През същия период на миналата година собствениците на физически магазини като ГеймСтоп трябваше да затворят заради пандемията от коронавируса.

Как се стигна до тук?

Припомняме, че именно Гейм Стоп се оказа в епицентъра на "борсовата война" на Уолстрийт, разиграла се в края на януари. Професионални инвестиционни фирми, заложиха много пари, че акциите на ГеймСтоп ще се сринат, същевременно "армия" от малки доброволни инвеститори подкрепиха акциите на компанията и се противопоставиха на големите инвеститори. Някои от най-популярните платформи за търговия с акции забраниха покупката на книжата на определени компании, обект на засилен интерес за къси продажби, което причини силно недоволство сред потребителите, а конгресмени от двете партии в САЩ поискаха разследване на случващото се.

"Робинхуд" (Robinhood) и други инвестиционни платформи забраниха да се купуват акции на търговеца на видеоигри "ГеймСтоп" и други компании в тежко положение, чиито цени през последните дни се изстреляха нагоре заради спекулативни сделки, насърчавани в социални медии, което доведе до силна нестабилност на пазарите.

Като резултат водещите регулаторни органи на финансовите пазари в САЩ започнаха проверка дали неотдавнашните сътресения на фондовия пазар са сигнал, че действащите търговски практики не защитават достатъчно инвеститорите.