Висшият административен съд на Берлин и Бранденбург отхвърли иска срещу подготовката на площадка за строителство на завод на американската компания Тесла (Tesla), се казва в прессъобщение на сайта на съда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е поражение за местни защитници на околната среда.

В съобщението се казва, че съдът окончателно отхвърля искането да бъде спряно изсичането на дървета от терена.

По-рано този месец разчистването на терена беше временно спряно от съда.

Искът срещу Тесла беше подаден от организацията "Зелена лига Бранденбург" и асоциацията за опазване на ландшафта и биоразнообразието на Бавария. Съдебното решение е взето въз основа на предоставено юридическо потвърждение за основанията за строителство, се казва в прессъобщението, цитирано от ТАСС.

В края на януари в. "Берлинер моргенпост" съобщи, че в гората край Берлин, където се подготвя площадка за строителството на завода на Тесла, са били открити седем невзривили се бомби от Втората световна война.

През ноември 2019 г. главният изпълнителен директор на Тесла Илон Мъск обяви плановете за изграждане на първия европейски завод на компанията в околностите на Берлин.

Новият завод ще се казва "Гигафактори 4" (Gigafactory 4) и ще е в близост до строящото се международно летище "Вили Бранд", на границата между Берлин и провинция Бранденбург. В завода ще се произвеждат акумулаторни батерии и ще се сглобяват седан Тесла модел 3 и компактният Тесла модел уай.

Предприятието трябва да започне работа през 2021 г.