Германското правителство организира днес среща на високо равнище, за да обсъди начините за борба със замърсяването от дизеловите автомобили без да се прибягва до забрани, съобщи Ройтерс.

Двама правителствени източници посочиха във вторник, че срещата ще бъде в канцлерството с участието на министрите на околната среда г-жа Свеня Шулце и на икономиката Петер Алтмайер.

Автомобилостроителите и представителите на правителството не успяха да се споразумеят в неделя за евентуално хардуерно преоборудване на по-старите дизелови автомобили.

В края на септември изтича срокът, даден от германския канцлер Ангела Меркел за избягване на забраните върху по-старите дизелови автомобили.

Към момента правителството предвижда да предложи на собствениците на засегнатите дизелови автомобили в 10-те най-силно замърсени града възможност за изкупуване на колите, за замени и хардуерно преоборудване, според документ, до който е имала достъп радиотелевизионната компания "Байеришер рундфунк".

Министерството на околната среда предпочита хардуерното преоборудване, струващо около 3000 евро на автомобил, но министърът на транспорта Андреас Шойер предпочита стимулите, които да подтикнат шофьорите на стари дизелови автомобили да ги сменят с по-нови и така да се ограничи замърсяването.

Различията по въпроса за решаването на проблема с дизеловите автомобили обтегна отношенията в управляващата коалиция на Меркел. Тя каза в понеделник, че коалиционна комисия ще заседава на 1 октомври, за да обсъди въпроси, сред които и политиката спрямо дизеловите автомобили.