Volkswagen ще финансира подобряването на старите автомобили с дизелови двигатели

Volkswagen ще финансира разходите за преоборудване на старите дизелови автомобили, за да се изчистят вредните им емисии, съобщи списание "Шпигел".

Автомобилостроителят отказа да коментира информацията, според която изпълнителният директор на компанията Херберт Дис се е съгласил да окаже значителна финансова помощ както за преоборудването, така и за програмата за смяна на по-старите автомобили с нови.

Вместо това той съобщи, че се работи върху "конкретни решения", които имат за цел да предотвратят забраните за шофиране на дизелови автомобили, задаващи се в германските градове.

След скандала дизелгейт, който засегна Volkswagen през 2015 година , автомобилният сектор отказа да преоборудва дизеловите автомобили, защото е твърде скъпо начинание и предпочете да търси решения в смяната на софтуера на двигателите.

Според информацията на "Шпигел", Дис се е съгласил да поеме 80 процента от разходите за монтирането на катализатори за намаляване на азотни оксиди, които се оценяват на 3000 евро на автомобил. В същото време той е отхвърлил искането на министъра на транспорта Андреас Шойер компанията да поеме изцяло разходите.

Шойер в момента води разговори и с Daimler, производителите на Mercedes и BMW за мерките, които да предотвратят забраните за каране на дизелови автомобили.

Германското правителство ще обсъди утре въпроса на фона на съдебните разпоредби, които имат за цел да наложат забрана върху дизеловите автомобили в районите с най-високи нива на замърсяване.

Правителството възнамерява да предложи на собствениците на засегнатите дизелови автомобили програма за 10-те най-силно замърсени града опции, които включват обратно изкупуване, размяна и хардуерно преоборудване.