Американската General Electric е заявила интерес към АЕЦ "Белене". Тя вижда своето евентуално участие в реализацията на проекта като инженер и доставчик на турбините. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от "Фокус".

Тя обясни, че интересът е изразен в края на миналата година с писмо до Министерство на енергетиката. На въпрос дали това писмо е обвързващо, Петкова уточни, че то е за намерение.

"Оттук нататък компанията държи да бъде информирана за хода на процедурата. През февруари ще бъде публикувана поканата, свързана с избор на стратегически инвеститор", посочи Теменужка Петкова.

Инвеститорски интерес към АЕЦ Белене проявява китайска компания.

Във връзка с третата фаза на пазарния тест за "Турски поток", министър Петкова каза: "Мисля, че наистина това, което се случи днес е една много добра новина". "Изпълнителният директор на "Булгартраснсгаз" информира народните представители, че на база на успешно проведената трета фаза на пазарния тест, ще бъде взето окончателно инвестиционно решение и ще се пристъпи, може би още в рамките на днешния ден, към подписване на договорите със страните, които са резервирали капацитет", обяви енергийният министър.