"Газпром" ще участва в търга за резервиране на нови мощности за пренос на природен газ в националната газотранспортна мрежа на България. Това се казва в официално съобщение на руската компания, публикувано на сайта й.

"Внимателно следим проекта за разширяване на газотранспортната мрежа на България, което се извършва то компанията Булгартрансгаз от българо-турската до българо-сръбската граница. Заинтересовани сме от този проект и очакваме обявяване на открит търг по Фаза 3, за да решим окончателно, в зависимост от условията, как и с колко ще участваме", се казва още в съобщението.

Според руската компания, реализирането на проекта по територията на България ще повиси сигурността на газовите доставки в България, региона и Европейския съюз. Напомня се и изказването на министър Теменужка Петкова, че страната ни е готова да продължи втората тръба на "Турски поток" до границата със Сърбия.

Цитира се изнесено по БНТ съобщение, че търг за запазване на мощности по трасето от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъде обявен през декември. Трасето е дълго 496 километра и ще има две компресорни станции по него, а цената е 1.4 милиарда евро. То ще бъде построено с пари на българската държавна компания Булгартрансгаз.