Руската компания "Газпром" започва проучване на възможностите да потърси заеми от инвеститори в долари, съобщи Bloomberg, позовавайки се наизточник, пожелал анонимност. Това ще е първи случай, в който руският газов монополист ще търси кредит в долари след юли 2017 година. Оттогава досега той взимаше заеми главно в евро и швейцарски франкове.

През февруари високопоставена делегация на "Газпром" ще посети САЩ за срещи с потенциални инвеститори, след които ще бъде взето решение дали да се емитира дълг в долари.

Компанията се нуждае от свежи пари ,за да погаси дълговете си, които са с падеж 2019 година. През април ще трябва да се платят на инвеститори 2.25 милиарда долара, а през октомври - 500 милиона швейцарски франка.

Преди седмица "Газпром" емитира дълг с погасяване в 2027 година срещу годишна лихва от 5.3%. Сега обаче при долорови облигации вероятно лихвата ще е доста по-висока, смятат експерти.

За 2019 година компанията предвижда да заеме от чуждестранни инвеститори около 4.5 милиарда долара. Това е по-малко от 2018 година, когато новите дългове достигнаха 6.5 милиарда евро.