Руският газов гигант Газпром е платил 1,5 млрд. долара обезщетение на полската газова компания ПГНиГ (PGNiG) заради прекомерно високи цени на газа, съгласно решение на арбитражен съд, предадоха ДПА и ТАСС.

Ръководителят на ПГНиГ Йежи Квечински потвърди получаването на средства, преведени от "Газпром експорт" след решение на Стокхолмския арбитраж за компенсиране на завишени цени на газа, доставен по газопровода "Ямал-Европа".

"С удоволствие съобщавам, че получих потвърждение за превода на средства от "Газпром "в нашата сметка", написа той в Twitter в сряда, цитиран от ТАСС.

"Газпром" обаче обяви, че ще продължи да обжалва решението на арбитража и плащането на обезщетението няма да отслаби позицията му при по-нататъшните действия.

Според ПГНиГ двете страни са подписали поправка към договора си, чиито разпоредби включват и подробности за възстановяването на сумата в срок до 1 юли.

Полша спечели делото срещу "Газпром" в края на март и според решението на арбитража газовата компания е трябвало да понижи цените си със задна дата от ноември 2014 година. ПГНиГ поиска арбитражното производство, тъй като цените, искани й от Газпром, бяха значително по-високи отколкото тези за другите европейски страни.

В новата поправка към договора газовите цени за бъдещи доставки ще се регулират съобразно разпоредбите на арбитража, допълни ПГНиГ.

Договорът между двете компании за доставка на 9,8 млрд. куб метра газ е сключен през 1996 г. и е в сила до 2022 година. Полша многократно е заявявала, че не възнамерява да удължава контракта след изтичането му. Като алтернатива Варшава залага на доставки на втечнен природен газ от САЩ и Катар, както и на доставки по строящия се газопровод "Балтик пайп", който ще свърже страната с норвежките шелфови залежи през територията на Дания.