Газпром експорт направи на електронната си търговска платформа първата сделка за продажба на газ за страна от Западна Европа при цена, определена в рубли, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на компанията.

"Сделката е направена при условия за доставка "до края на месеца" на пункта Ен Си Джи. Обемът на природния газ е около 80 милиона кубични метра", се уточнява в съобщението.

Според генералния директор на Газпром експорт Елена Бурмистрова "днешната пробна сделка има не само търговско, но и наистина символично значение".

За първи път в историята на Газпром експорт западноевропейска компания купува от нас газ и го плаща в рубли. Засега е рано да правим далечни прогнози, но планираме и в бъдеще да продаваме в рубли през наша електронна търговска платформа, каза Бурмистрова.

Електронната търговска платформа на Газпром експорт е предназначена за продажбата на физически обеми природен газ на европейски потребители освен доставките по действащите договори. Продажбите през тази платформа започнаха през септември 2018 година. От началото на пускането й в действия чрез нея са изтъргувани около 3 милиарда куб. метра газ при сключени договори с над 20 контрагенти.