Компанията оператор на проекта за газопровод Северен поток-2 - Норд стрийм - (Nord Stream 2 AG) е положила около 700 километра от 1224-километровото съоръжение, обяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС, която се позовава на комюнике на енергийното ведомство.

Министърът е казал това след телефонен разговор с германския си колега Петер Алтмайер, като е отбелязал, че проектът напредва по график.

Двамата министри са обсъдили и последните поправки в Газовата директива на ЕС и ходът на строителството на Северен поток-2, както и резултатите от тристранните срещи Русия-ЕС-Украйна в Брюксел на 21 януари за бъдещия транзит на газ през Украйна.

Според експерти руската газова компания Газпром ще получи възможност да използва Северен поток на пълна мощност, тъй като поправките към Газовата директива на ЕС едва ли ще повлияят на подаването на газ по нега.

По-рано ръководителят на газовия гигант Алексей Милер посочи, че изпълнението на графика по строителството на Северен поток-2 ще позволи евентуално доставките на газ по него да започнат от 1 януари 2020 година.

Проектът "Северен поток 2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е руският газов холдинг Газпром. Партньори по него са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането.

Същността на френско-германското предложение за поправка в Газовата директива се състои в това, че страната, на чиято територия ще се намира пунктът за получаване на газ от морския газопровод, ще получи правото да избира как да прилага Газовата директива и възможни изключения от нея. В случая тази страна е Германия, посочва ТАСС.

ДПА отбелязва, че операторът на газопровода може да очаква някои допълнителни регулации, но проектът, водеща роля в който има руският държавен концерн Газпром, не е заплашен.

Критиците твърдят, че Северен поток-2 ще увеличи зависимостта на Европа от Русия. Защитниците на газопровода обаче подчертават необходимостта от сигурни енергийни доставки на фона на намаляващия добив на газ в ЕС.