Френската служба за конкуренцията наложи днес рекордна глоба от 444 милиона евро на фармацевтичните компании Новартис (Novartis), Рош (Roche) и Дженентек (Genentech) за "недобросъвестни практики" при продажбата на лекарства, предписвани при възрастовата макулна дегенерация, която причинява слепота (AMD), предадоха световните агенции.

Това е най-голямата колективна глоба, която някога службата е налагала на фармацевтични компании.

Регулаторът обяснява в прессъобщение, че Дженентек, Новартис и Рош са злоупотребили с общо господстващо положение с цел да се запази позицията и цената на препарата Лусентис (Lucentis) и да се възпрепятства използването на Авастин (Avastin).

Рош и Новартис са партньори при лансирането на Лусентис, като Рош го продава в САЩ, а Новартис го продава в Европа.

Лусентис струва 1161 евро, а американският му аналог - Авастин, 30-40 евро.

Глобите са най-новото развитие в продължаваща битка между производителите на лекарства и страни, където някои лекари са се обърнали към по-евтиния Авастин, разработен от Рош, за да замени скъпия Лусентис, за лечение на пациенти с макулна дегенерация.

Лусентис е разработен за тази болест, но действа като противораковото лекарство Авастин, като инхибира растежа на кръвоносните съдове. Авастин обаче негласно се използва за AMD.

Компаниите са разпространявали притеснителни, а понякога и въвеждащи в заблуждение изявления за рисковете, свързани с приема на Авастин, се посочва в съобщението на регулатора.

Подобни действия целели да предотвратят или усложнят инициативата на властите за изучаване на прилагането на този препарат, посочва още службата.

Като се има предвид разликата в цената на двете лекарства, използването на Авастин вместо Лусентис е можело да доведе до значителен спад на приходите на трите компании. Така най-голяма част от глобата ще изплати Новартис - 385 милиона евро. Френската Рош, която на практика е собственик на Дженентек, ще бъде глобена с 60 милиона евро, посочва ТАСС.

Новартис вече заяви, че ще обжалва наложената глоба. Рош пък реагира така: "ще преценим какви да са следващите ни стъпки".

Новартис заяви, че френското правило, което разрешава негласната употреба на лекарства при заболявания с одобрено лечение, застрашава системата за осигуряване на безопасни и ефективни лекарства.

"Това решение се основава на груба погрешна интерпретация на фактите и изкривяване на предишната съдебна практика", заяви Новартис.