Самсунг електроникс Франция (Samsung Electonics France), филиал на южнокорейския технологичен гигант, бе обвинена през април в "недобросъвестни търговски практики" при разследване за евентуални нарушения на човешките права в заводите на групата и по-специално в Китай. Това съобщи днес радио Франс ентер, цитирано от АФП и ТАСС.

Разследването на френската финансова прокуратура към Върховния съд е започнало на 17 април след жалби на две неправителствени организации, които се мотивират с несъответствие с действителността на указанията на френския сайт на компанията за задълженията да се спазват законите на страната, където работи Самсунг, както и на етичните норми, социалната и прородозащитната отговорност.

Според данни на Франс ентер нарушенията вероятно са били извършени през периода от 2012-а до 2017 година.

Тази нова жалба, последвала закриването на редица други процедури, цели да бъде заобиколен отказът на прокуратурата да продължи разследванията, като се поиска директно от съдия следовател да се сезира по проблема.

Шефът на юридическия отдел на френското подразделение на Самсунг е заявил в разговор със съдия следователя, че компанията работи за прозрачност и съответствие на всички норми на работа на подизпълнителите си, отбеляза Франс енфо