Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер каза, че Франция "взема под внимание" оттеглянето на офертата на Фиат Крайслер (Fita Chrysler) за сливане с Рено (Renault), предаде Франс прес. Той увери, че Париж е работил "конструктивно" по проекта.

"От представянето на офертата Франция, която е акционер с 15,1 процента в Рено, я прие с откритост и работи конструктивно с всички замесени страни", заяви министърът в комюнике. Той подчерта, че е било постигнато споразумение по 3 от 4-те условия, поставени от френска страна, преди да се стигне до оттеглянето на офертата.

Групата Фиат Крайслер оттегли предложението си за сливане с Рено тази нощ, след като френското правителство поиска отлагане на решението дали да има сделка.

Италианско-американският автомобилостроител обясни, че оттегля офертата си, която представи на 26 май, тъй като сегашните политически условия във Франция не спомагат за добрия завършек на подобно сближаване.

"Франция определи четири условия, за да се постигне окончателно споразумение", напомни Брюно Льо Мер в комюникето. Условията са сливането да стане в рамките на съюза между Рено и японската Нисан (Nissan), запазване на работните места и заводите във Франция, равнопоставеност в управлението между Рено и Фиат Крайслер и участието на бъдещото обединение в съвместната инициативата с Германия за електрически батерии.

"Беше постигнато споразумение по три от тези условия. Оставаше да се получи изричната подкрепа на Нисан", подчерта Льо Мер. Той добави, че Париж е поискал съветът на директорите на Рено да получи допълнителна отсрочка от пет дни, за да се увери в подкрепата на всички въвлечени страни.

Министърът на публичните дейности и финанси на Франция Жералд Дарманен каза днес, че се надява вратата за възможното сливане между Фиат Крайслер и Рено да не е "затворена", предаде Ройтерс. Той добави, че би бил щастлив да преразгледа всяко ново предложение от Фиат. "Разговорите могат да се подновят по някое време в бъдеще", заяви днес Дарманен пред радио Франсенфо.

В същото време близък до Фиат Крайслер източник заяви днес, че преговорите са пропаднали заради "изненадваща и неразбираема позиция" на френското правителство, съобщи Франс прес.

"Вчера бяха налице всички условия, за да се достигне до положително гласуване", каза анонимният източник. Той изказа съжаление за "новите изисквания на френското правителство".

Акциите на Рено се сринаха със 7,7 на сто в ранната търговия на фондовата борса в Париж, но котировките на конкурентната Пе Ес А (PSA) се повишиха с 1,6 на сто. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Галя Горнишка