Френският министър на финансите Брюно Льо Мер каза днес, че Франция ще облага с данък дигиталните гиганти на национално равнище от 2019 година, ако държавите от ЕС не постигнат споразумение за данъците върху дигиталните приходи в блока, предаде Ройтерс.

Финансовите министри на ЕС не успяха да се споразумеят за облагане на приходите от дигитална дейност във вторник въпреки френско-германския план в последната минута за спасяване на предложението, като се съсредоточи главно върху компании като Гугъл (Google) и Фейсбук (Facebook).

Давам си срок до март за постигане на споразумението за европейски данък за дигиталните гиганти, каза пред телевизия Франс 2 Льо Мер.

Ако не се получи, ще действаме на национално равнище от 2019 година, допълни той.

Провалът в Брюксел тази седмица бе удар за френския президент Еманюел Макрон, чието правителство инвестира значителен политически капитал в този данък.

Това се случва и в момент когато френското правителство е залято от вълна от национални протести срещу високите разходи за живот и икономическата политика, възприемана от мнозина като благоприятстваща едрия бизнес и богатите без да се оказва подкрепа на бедните.