Одиторският доклад за затрудненията около европейския реактор с вода под налягане (ЕПР - EPR) в АЕЦ "Фламанвил" в Северозападна Франция, връчен днес на френското правителство, очертава мрачна картина на строежа на съоръжението, предаде Франс прес и БТА.

Според документа това е "провал за Е Де Еф" (EDF) и френския ядрен сектор.

Трудностите, пред които е изправена френската електрическа компания Е Де Еф с този проект, чиято стойност се утрои до 12,4 милиарда евро и който продължава да трупа закъснения, се дължат от една страна на "нереалните" първоначални оценки, но и на загуба на компетентност в бранша и липса на "култура на качеството", заяви бившият ръководител на групата Пе Ес А (PSA) Жан-Мартен Фолц, представяйки доклада си пред министерството на икономиката.

Той изтъкна по-специално "техническите и промишлени слабости" при заварките - една от последните перипетии на ядрения реактор в резултат на някои лоши спойки, които Е Де Еф е принудена да извърши отново.

В същото време Фолц отбеляза, че реакторът ЕПР е доказал надеждността на концепцията си и че, за да подобри промишленото качество на ядрения сектор, е необходимо Е Де Еф да направи инвестиционно и кадрово усилие, което би било възможно, единствено ако френската държава представи "стабилни дългосрочни програми за изграждане на нови реактори и поддръжка на сегашния парк".

В отговор на тази оценка министърът на финансите Брюно Льо Мер поиска до един месец Е Де Еф да изготви "план за действие" за достигане на "най-добрите изискуеми равнища" за ядрения реактор, като следващият етап за равносметка се очаква да бъде в края на 2020 година.