Съединените щати и Франция трябва да намерят други начина, а не чрез заплахи, за да разрешат проблема с това как да се облагат големи технологични и интернет фирми, заяви в четвъртък френският финансов министър Бруно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

Изявлението му е факт в отговор на решението на властите във Вашингтон да започнат разследване на планирания цифров данък във Франция.

В сряда вечерта президентът Доналд Тръмп разпореди проучване, за да се определи дали планираният от Франция данък в размер на 3% върху френските приходи на големи интернет компании е насочен несправедливо към конкретни американски технологични гиганти като "Фейсбук", "Гугъл" и "Амазон".

Подобно разследване рискува да доведе до налагане на нови тарифи или други търговски ограничения от страна на САЩ.

"Между съюзниците можем и трябва да решаваме споровете си не чрез заплахи, а по други начин", заяви Льо Мер пред Сената на Франция преди сенаторите да гласуват окончателно предложения "цифров данък", който седмица по-рано беше одобрен от Долната камара на парламента във Франция.

"Франция е суверенна държава, нейните решения по данъчни въпроси са суверенни и ще продължат да бъдат суверенни", подчерта той.

 

Междувременно Горната камара на френския парламент одобри въвеждането на данък от 3% върху приходите от продажбите във Франция на големите интернет компании.

Одобрението от Сената означава, че законопроектът вече се превръща в действащ данъчен закон.