Концернът "Фолксваген" (Volkswagen) проучва възможността за евентуално отделяне на луксозните си автомобили "Ламборгини" (Lamborghini) и моторите "Дукати" (Ducati), съобщи германският автомобилопроизводител, цитиран от Ройтерс.

Компанията се стреми да оптимизира дейностите си и да се съсредоточи върху масово производство на електромобили, допълав БТА.

"Работим по структурата на италианската ни собственост", каза главният изпълнителен директор Херберт Дис, имайки предвид "Ламборгини", "Дукати" и дизайнерското студио Италдизайн (Italdesign). Той допълни, че все още не е взето решение.

Информирани източници казаха пред Ройтерс миналия месец, че "Фолксваген" прави планове за евентуално отделяне или първично публично предлагане на тези марки.

В петък "Фолксваген" обяви, че ще увеличи планираните си инвестиции в дигитални и електрически автомобилни технологии до 73 милиарда евро (86 милиарда долара) през идните пет години.

Дис заяви днес, че "Фолксваген" няма да изпълни с малко целта си за въглеродните емисии тази година. Той очаква възстановяване на бизнеса догодина, а през 2022 година компанията да се завърне към равнищата отпреди кризата с COVID-19.