Сименс Хелтиниърс (Siemens Healthineers) съобщи днес, че ще купи американската компания за медицинско оборудване Вериън (Varian) в сделка за 16,4 милиарда долара, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Предвижда се акционерите на Вериън, която е специализирана в проучванията и лечението на ракови заболявания, да получат по 177,5 долара на акция в брой. Това е с около четвърт над стойността на книжата от закриването на петъчната борсова сесия.

Бордът на американската фирма е одобрил плана и съветва акционерите да приемат офертата.

Филиалът Хелтиниърс, отделил се от Сименс през 2018 година, предлага по-нови продукти, включително тестове за новия коронавирус, наред с апарати за рентгенови снимки и ядрено-магнитен резонанс.

Вече над едно десетилетие двете компании си сътрудничат в области като лъчетерапевтичната диагностика за лечение на рак, според медийни публикации.

За изминалата финансова година Вериън отчита продажби за 3,2 милиарда долара и 17 процента оперативен марж. Американската компания с централа в Пало Алто (Калифорния) има 10 000 служители по света.

Сименс Хелтиниърс планира да финансира придобиването наполовина чрез заеми и 50 процента чрез средствата, набрани от емитиране на нови акции.

Очаква се след одобрение от съответните органи сделката да бъде завършена през първата половина на 2021 година.