Фалитите на компании по света ще се увеличат до 35 на сто между 2019 и 2021 година, сочи проучване на дружеството за застраховане на търговски кредити Юлър Ермес (Euler Hermes), цитирано от Франс прес и БТА.

В Съединените щати, където бързото разпространение на коронавируса засилва спада на икономическата активност и поражда ликвидна криза при много предприятия, увеличението на фалитите за този период ще достигне 57 процента, уточнява дружеството, чиято централа е в Париж.

Фалитите ще се увеличат в световен мащаб със 17 процента през тази година и с 16 процента догодина, се казва в проучването. В Европа някои страни като Швеция, Ирландия, Италия и Португалия ще бъдат засегнати с пълна сила още през 2020 година от тази вълна. Догодина тя ще достигне други страни, сред които Франция, Великобритания и Германия.

Също в световен план правителствените мерки в подкрепа на компаниите, както и замразяването на процедурите за регистриране на фалити отлагат случаите на обявяване на неплатежоспособност, повечето от които се очакват през втората половина на 2020 и първата половина на 2021 година.

Юлър Ермес представя два алтернативни сценария, при които броят на фалитите ще нарасне много по-бързо: от 40 до 45 процента между 2019 и 2021 година в случай на преждевременно спиране на мерките в подкрепа на предприятията или от 85 до 95 процента ако световната икономика се възстанови по-бавно от шока, свързан с Ковид-19.