Според агенция Reuters листването на Allwyn на най-голямата фондова борса за ценни книжа в света ще бъде осъществено в комбинация с друго голямо име от бизнеса - Cohn Robbins Holdings Corp. Сделката ще създаде комбинирана компания, чиято приблизителна стойност се оценава на 9.3 милиарда долара.

Allwyn Entertainment е собственост на чешкия милиардер Карел Комарек и е най-голямата бетинг компания в Европа. Комарек е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа. Състоянието му към днешна дата според списание Forbes се изчислява на 5.2 млрд. долара, което го поставя на 502-то място в света в списъка си с актуалните милиардери.

Името на Карел Комарек стана известно и в България, когато през миналата година чрез своята семейна фондация Valea Foundation, той придоби близо 8% от собствеността на Fibank (Първа инвестиционна банка) с мажоритарни акционери Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев. Това бе негова първа портфейлна инвестиция в България.

Cohn Robbins пък е създадена от Гари Кон, бивш икономически съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп и инвеститора Клифтън С. Робинс. През септември 2021 г. компанията успя да набере 828 милиона долара от частни инвеститори.

Сделката ще подкрепи стратегията за растеж на Allwyn, включително потенциални придобивания и търгове за лицензи в Европа и Съединените щати, посочват от Allwyn.

"Сега е подходящ момент Allwyn да предприеме тази следваща стъпка. Имаме високи очаквания за растеж и иновации в Европа и Северна Америка", споделя Главният изпълнителен директор на Allwyn - Роберт Хватал.

Allwyn прогнозира 810 милиона долара коригирана печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) при около 1,7 милиарда долара приходи от игри през 2022 г.

Според изнесените подробности около сделката, настоящите притежатели на акции на Allwyn ще запазят приблизително 83% от собствеността, а след сделката никой нов инвеститор няма да притежава повече от 5% дял.

На акционерите на Cohn Robbins Holdings Corp., които запазят акциите си, ще се предложат 6,6 милиона акции при малко по-ниска стойност на предприятието в размер на 8,7 милиарда долара.

Частни инвеститори са се ангажирали да закупят над 350 милиона долара от капитала на комбинираната компания. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2022 г.