Общоевропейският оператор на фондовия пазар Euronext обяви в понеделник, че е подобрил офертата си за придобиване на всички акции на норвежкия борсов Oslo Bors VPS, съобщава агенция dpa-AFX.

Ценoвата оферта е увеличена от 145 на 158 норвежки крони на акция (около 18,29 долара за акция), което представлява 44% премия спрямо цената на затваряне на акциите на Oslo Bors VPS на 17-и декември 2018-а година и премия от 46% спрямо тримесечната среднопретеглена цена на акциите на Oslo Bors от тогава насам. По този начин Euronext задълбочи ценовата битка с американския оператор Nasdaq за покупка на норвежката борса.

Агенция dpa-AFX отбелязва, че първоначалният срок за приемане на офертите трябваше да изтече на 11-ти февруари 2019-а година в 17:30 часа централноевропейско време, но в последствие той беше удължен с още 4 седмици и ще приключи на 11-ти март.

От Euronext заявиха, че вече е осигурена подкрепа от 50,5% от акционерите на общоевропейския оператор на фондовия пазар за направената нова оферта за покупката на Oslo Bors. Компанията изрази увереност, че самата сделка може да бъде завършена през второто тримесечие на 2019а година в рамките на сроковете, предвидени от приложимите закони и разпоредби в Норвегия.

Изявлението на Euronext е факт, след като американският оператор на фондовия пазар Nasdaq представи преди време малко по-висока оферта за поглъщане на борсата в Осло, отколкото първоначално подадената от Euronext в края на декември.

Войната за наддаване за един от последните независими фондови пазари в Северна Европа е знак за ускоряване на консолидацията на фондовите борси в региона. Euronext, която управлява борсите в Париж, Брюксел, Амстердам, Лисабон и Дъблин, се стреми да разшири портфолиото си, но останалите възможности са оскъдни, тъй като дадените пазарни оператори или вече принадлежат към големи групи, или с оглед на желанието на техните акционери предпочитат да останат независими.

Мащабните сливания също така се сблъскаха с опозиция от страна на регулаторните органи в областта на конкуренцията, които преди това блокираха планираното сливане между Deutsche Boerse и London Stock Exchange, посочва Ройтерс.

За Euronext сделката би съответствала на стратегията ѝ за придобиване, като една експанзия в Норвегия би помогнала да се диверсифицират приходите от търговията с акции и деривати, имайки предвид водещата позиция на Olso Bors в дериватите с морски продукти, както и услугите за петрол и корабоплаване.

Междувременно главният изпълнителен директор на норвежката борса - Бенте Ландснес, заяви пред Ройтерс, че Oslo Bors VPS все още остава убедена, че Nasdaq би бил най-добрият собственик на норвежкия фондов оператор, въпреки по-високата оферта на Eurtonext.

"Ние проведохме задълбочена оценка на това кой ще бъде най-добрият собственик и ще се съобразим с тази оценка", отбеляза Ландснес и добави: "Не сме имали никакъв по-нататъшен контакт с Euronext след одобрението от страна на нашия директорски борд на предложената от Nasdaq оферта".