Германският национален железопътен оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) ще трябва да инвестира до 400 милиона евро (437,44 милиона долара), за да подмени всички компоненти в своята инфраструктура, доставени от китайския технологичен гигант "Хуауей текнолъджис" (Huawei Technologies). Това съобщи германското издание "Шпигел", цитирано от Ройтерс и БТА.

В доклад по темата, който се позовава на вътрешен документ на "Дойче бан", се посочва, че някои проекти на железопътната компания биха били изправени пред закъснения с около 5-6 години, ако германското правителство забрани използването на компоненти от китайския производител в краткосрочен план.

Говорител на "Дойче бан" отказа да коментира информацията.

Германското правителство в момента разглежда идеята дали някои компоненти, произвеждани от "Хуауей текнолъджис", както и от китайската компания Зи Ти И (ZTE), трябва да бъдат забранени за използване в телекомуникационните мрежи в страната. Това се случва на фона на засилени опасения относно влиянието на китайски компании върху критичната инфраструктура на Германия.

Всяко решение, свързано с пълна забрана на "Хуауей текнолъджис", вероятно ще предизвика гневна реакция от страна на Пекин. Китайското външно министерство вече призова Берлин да действа в съответствие със собствените си интереси и международни правила.

"Дойче бан", която се стреми да дигитализира операциите си, миналия декември възложи на дъщерно дружество на "Дойче телеком" (Deutsche Telekom) договор, на стойност 64 милиона евро, за доставка на повечето компоненти за новата си Ай Пи (IP) мрежа, използваща технология на "Хуауей текнолъджис".