България се съгласи да изгради нова газова тръба, за да поеме руското синьо гориво, което ще идва от Турция и трябва да стигне до Сърбия, пише излизащият във Великобритания EUOBSERVER.

За тази цел три компании - руската Газпром, българската Булгаргаз и швейцарската MET подписаха договор. Проектът е на стойност 1.4 млрд евро. Той има за задача да увеличи газовата зависимост на ЕС и да подкопае украинската сигурност. Такива страхове са обявили дипломати от ЕС и от САЩ.

Русия строи и втора тръба, "Северен поток-2", за да заобиколи Украйна.

Третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа приключи успешно. Това каза преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Валентин Николов за "Турски поток".

Предишните пазарни тестове бяха неуспешни.

"31 януари беше крайният срок, в който трябваше да приключи третата фаза на пазарния тест, свързана с възможността за изпълнение на проект "Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница"", обясни тя. "Имаме добра новина. Третата фаза на пазарния тест в рамките на вчерашния ден приключи успешно. На 100% беше реализиран капацитетът, който беше обявен на вход от турско-българска граница. Съответно на 100% беше реализиран капацитетът на българо-сръбска граница. Процедурата приключи успешно", обяви Теменужка Петкова.