Съоснователят на Google Лари Пейдж, който е един от най-богатите хора в света (нетна стойност на активите му $116.4 млрд. към 7 август 2021 г. според Forbes - б.р.), стана жител на Нова Зеландия, предаде Ройтерс.

Той е подал молба за право на постоянно пребиваване според режима за богати инвеститори на 3 ноември 2020 година, съобщиха имиграционните власти.

Докато е бил извън Нова Зеландия обаче, молбата му не е можело да бъде обработена предвид ограниченията, въведени заради Covid-19.

След като Пейдж е пристигнал на новозеландска територия, процедурата е била задвижена отново и молбата е била одобрена на 4 февруари 2021 година.

Разпоредбите за издаване на новозеландска виза изискват кандидатът да разполага с 10 милиона новозеландски долара (7 милиона щатски долара) за инвестиции в страната в тригодишен период, според сайта на имиграционните власти.

Нова Зеландия затвори границите си в началото на пандемията, с изключение на зелен коридор с Австралия, който периодично се отваря и затваря. Страната разрешава само на ограничен брой нейни граждани да се връщат от чужбина, изисквайки след пристигането си те да прекарат две седмици под карантина в държавни карантинни центрове.

Затварянето на границите, бързите и строги локдауни и силното спазване на правилата за обществено здраве позволиха на островната държава да държи коронавируса под контрол, с регистрирани досега едва 2524 случая.

По-рано тази седмица към здравния министър Андрю Литъл бе отправено питане в парламента на какво основания на Пейдж е било позволено да влезе в Нова Зеландия, докато границите са затворени. По думите му това е станало, след като спешен медицински случай е наложил синът на предприемача да бъде евакуиран от Фиджи в началото на януари. Министърът увери, че всички законови изисквания за подобни ситуации са били спазени.

Но това не успокои страстите - Асошиейтед прес съобщи, че обявеното официално едва на 6 август решение е предизвикало дебати дали изключително богатите хора могат да си купят достъп до страната в Южния Тих океан.