Антимонополните регулатори на ЕС започнаха днес пълномащабно разследване на предложената сделка за закупуване на словенския клон на ОМВ от унгарската петролна и газова компания МОЛ (MOL) заради опасения, че сделката може да навреди на конкуренцията, предаде агенция Ройтерс.

МОЛ и хърватската петролна и газова компания ИНА, която е най-големият акционер на МОЛ, обявиха преди една година сделка за придобиване на словенския клон на австрийската компания ОМВ - OMV Slovenija, която е втората по големина верига бензиностанции в страната.

Миналия месец МОЛ поиска антитръстово одобрение от ЕС за сделката и не предложи никакви отстъпки във връзка с опасенията по отношение на конкуренцията. Европейската комисия изрази тревога, че сделката за сливане на втория и третия по големина доставчик на горива в Словения може да намали конкуренцията.

"За да се гарантира, че цените на горивата в бензиностанциите не са изкуствено надути от липсата на конкуренция, трябва да следим отблизо консолидацията", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер в изявление.

Комисията ще реши до 28 октомври дали да разреши или да блокира сделката.