Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия постигнаха снощи политическо споразумение за осъвременяване правилата за авторското право във времената на цифровите технологии, съобщи представителството на ЕК в София.

Ползите за всички сектори на творчеството, медиите, изследователите, преподавателите, институциите за културно наследство и гражданите, ще бъдат осезаеми, се посочва в съобщението.

Предварителното споразумение между законодателните институции на ЕС съобразява разпоредбите за защита на авторските права към днешния свят, в който музикалните онлайн стрийминг услуги, платформите за видео по заявка, агрегаторите на новини и платформите за споделяне на потребителско съдържание се превърнаха в основни места за достъп до творби на изкуството или журналистически статии.

Дългоочакваното приемане на директивата за авторското право е повратен момент за нашия цифров единен пазар, коментира по този повод еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, цитирана в съобщението. С предоставянето на по-ясна правна рамка, адекватна на цифровия свят, ще се подсилят секторите на културата и творчеството, носейки добавена стойност за европейските граждани, допълва тя.

Новите правила подпомагат творците и работещите в музикалната и аудиовизуалната област, които ще имат по-силна позиция пред интернет платформите да контролират разпространението на авторско съдържание от онлайн потребителите и да получават възнаграждение. Ще се улесни възможността за авторите да сключват договори и да получават приходи от печалбите на интернет платформите. Европейските издатели на вестници ще се възползват от ново право да преговарят по какъв начин се извършва повторната употреба на тяхното съдържание в онлайн платформите.

Журналистите ще имат по-големи възможности да получават дял от приходите, събрани от публикациите, четени от потребителите в интернет. Ползи ще има и за потребителите, благодарение на новите правила за лицензиране, които ще им позволяват законно да споделят онлайн съдържание със защитени авторски права в платформи като ЮтЮб (YouTube) или Инстаграм (Instagram). Правото на свободно изразяване на потребителите се осигурява с предпазни мерки, когато качват видеоматериали със защитено авторско съдържание, включително "мемета" (колажи) или пародии. Потребителските интереси се запазват с възможности за бързо обжалване на всяко необосновано премахване на тяхно съдържание от страна на платформите.

Споразумението предстои да бъде официално потвърдено от Европейския парламент и Съвета на ЕС в идните седмици, се посочва в съобщението.