Американският конгломерат Дженерал електрик (General Electric) трябва да плати глоба от 52 милиона евро (58 милиона долара) за предоставяне на невярна информация на ЕС, когато е кандидатствал за придобиването на производител на части за вятърни турбини през 2017 година, съобщи Европейската комисия, цитирана от ДПА и Франс прес.

Това означава, че Еврокомисията не е разполагала със всички факти, когато е разглеждала случая, посочва в прессъобщение еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, допълва БТА.

Когато Дженерал електрик информира Брюксел през януари 2017 година за плановете си да придобие Ел Ем уинд (LM Wind), конгломератът твърди, че не разработва вятърна турбини с мощност над 6 мегавата за офшорно приложение.

Това не е вярно, посочва комисията, тъй като скоро след това става ясно, че Дженерал електрик предлага 12-мегаватова офшорна вятърна турбина на потенциални клиенти.

Дженерал електрик оттегля молбата си и отново я внася с пълната информация през февруари. Така през март ЕК одобрява придобиването, но започва разследване на процеса по кандидатстване.

Обявената днес глоба не засяга полученото одобрение за придобиване, отбелязва ЕК, но отразява наличие на нарушение по време на процеса на кандидатстване.