Шведският гигант в телекомуникациите Ериксон (Ericsson) създава "световен ускорител за изкуствен интелект" в Монреал, предаде Франс прес и БТА.

Технологични гиганти като Гугъл (Google) Фейсбук (Facebook) и Майкрософт (Microsoft) вече са инвестирали в Монреал, където правят изследвания в областта на изкуствения интелект.

Новата специализирана лаборатория ще разработва "интелигентни и свързани система за данните" в областта на телекомуникациите и най-вече за мрежите 5G, се посочва в комюнике на компания, която планира да наеме 30 специалисти през 2019 година.

Тези експерти ще работят по автоматизирането и развитието на мрежите 5G, както и на вече изградените, уточни Грейъм Озбърн, президент на канадския клон на шведския гигант. Ериксон вече има център за изследвания и развойна дейност в Монреал, в който работят 1000 души. Новата лаборатория ще бъде прикрепена към него.

Монреал не крие амбициите си да се превърне в основен център за изследвания в областта на изкуствения интелект. Заслуга за това има и канадският учен Йошуа Бенжио, постигнал световна слава с разработките си в сферата на изкуствения интелект.

Политиката на правителствата на Канада позволи да бъде изградена една мощна екосистема на изкуствения интелект в Монреал, основавайки се на множество таланти от световен мащаб, които ние можем да наемем, коментира президентът на Ериксон.

В края на 2016 година Гугъл, използвайки базата на Института за алгоритми за обучение на машини в Монреал, започна да работи по системи, които са в състояние да разбират и да възпроизвеждат естествен език.

От 2017 година Майкрософт придоби канадския стартъп Малууба (Maluuba), специализиран в областта на разбирането на езика на машините.

В средата на 2017 година Фейсбук изгради в Монреал втората си лаборатория за изследвания в сферата на изкуствения интелект извън САЩ.