Епъл (Apple) обяви, че планира да построи нов комплекс в Остин, Тексас, за 1 милиард долара, предаде Асошиейтед прес.

Освен това ще постави основите на по-малки свои бази в Сиатъл, Сан Диего и Кълвър сити, Калифорния.

Технологичният гигант, чиято централа е в Купертино, Калифорния, посочи, че новият административен комплекс в Остин ще започне работа с 5000 служители, които ще развиват инженерна дейност, ще правят проучвания, а също така ще се занимават с финанси, продажби и обслужване на клиенти. Остин вече е дом на 6000 служители на Епъл, което е най-многобройната работна общност на компанията извън централата в Купертино, където работят повечето от 37 000 калифорнийски служители на компанията. Новият комплекс ще бъде с капацитет 15 000 души.

На другите нови места, които ще открие Епъл, ще работят по над 1000 души.

По-рано тази година технологичният гигант обяви, че ще направи капиталови разходи за над 30 000 милиарда долара в САЩ през идните пет години. Така според компанията ще бъдат създадени над 20 000 работни места в съществуващи и нови работни центрове, които компанията планира.

Преди почти година технологичният гигант обяви, че ще започне да проучва за нови места за откриване на свои центрове в САЩ.

Градовете предложиха много стимули, за да привлекат Епъл, но главният изпълнителен директор Тим Кук избегна острата конкуренция между тях за разлика от Амазон (Amazon).

През ноември веригата за онлайн търговия обяви след 14 месеца търсене, че е избрала Лонг айлънд сити, Куинс, и Арлингтън, Вирджиния, като общи победители. Всяка от централите на компанията ще даде работа на около 25 000 души.

Епъл вече е обявил планове за разширяването си в Питсбърг, Ню Йорк и Колорадо през следващите три години..

Градовете имат огромно желание да привлекат повече технологични компании, тъй като те дават 6-цифрени заплати на инженерите и останалите висококвалифицирани специалисти.

Вливането на хиляди нови високоплатени жители може да се отрази на икономиката на градовете, тъй като тези служители пълнят ресторантите, театрите, купуват имоти и плащат данъци.

В новите центрове на Епъл годишната заплаща ще варира, но служителите на компанията в Купертино получават средна годишна заплата от около 125 000 долара, според доклад на компанията, представен на града.