Епъл (Apple) обяви днес, че ще инвестира над 1 милиард евро (1,19 милиарда долара) в обектите си за разработки в Германия през идните три години, най-вече в Бавария, предадоха световните агенции.

Американският гигант, цитиран от ДПА, уточни, че се предвижда сегашните центрове за научноизследователска и развойна дейност в района на Мюнхен да прераснат в Европейски силицев център за дизайн.

Епъл придоби подразделението за мобилни модеми на гиганта за чипове Интел (Intel) през лятото на 2019 година и оттогава разшири лабораториите си в района на Мюнхен с цел да го превърне в най-големия си център за разработки в Европа.

По данни на Епъл в момента там работят близо 1500 инженери от 40 държави в областта на проектирането на системи за управление на захранването. Около половината от глобалния екип на компанията в тази сфера се намира в Германия.

Експертите в Мюнхен работят и върху процесори за приложения, безжични технологии и други области.

Разрастването отразява отказа на Епъл да използва процесорни чипове, произведени от външни компании. Вместо това компанията ще проектира свои собствени полупроводници.

Епъл аргументира решението си с твърдението, че баварските центрове осигуряват водеща в отрасъла производителност и висока ефективност.