"Епъл" и "Алфабет" се похвалиха с подобряване на финансовите баланси. За второто тримесечие на годината двете корпорации са спечелили общо почти $100 млрд.

Успехът на "Епъл" се дължи на продажбите на 5G айфоните на компанията и на факта, че много потребители са се абонирали за специалните услуги. Общата печалба на "Епъл" за разглеждания период е 81,43 милиарда долара, което е повече от прогнозираните 73,30 милиарда долара.

Най-сериозният растеж на продажбите е регистриран в Китай, заяви пред Ройтерс ръководителят на компаният Тим Кук. В Китай потребителите купуват аксесоари като "Епъл уоч", които да вървят в комплект с айфоните им. При продажбите в Китай е отбелязан растеж от 58 процента през третото финансово тримесечие, приключило на 26 юни.

"Алфабет", компанията майка на "Гугъл", също обяви резултати за второто тримесечие, които също са по-добри от очакваните. Нетната печалба на компанията за този период е 18,5 милиарда долара, почти три пъти по-голяма в сравнение със същия период миналата година.

Една от причините за успеха е бумът на онлайн търговията, заяви "Алфабет".

"Гугъл" бе засегнат от проблемите на туристическия бизнес, който буксува вече повече от година заради коронавирусната пандемия.

Благодарение на ваксинационните кампании обаче пътуванията отново започнаха, което облагодетелства "Гугъл". В същото време компанията печели и от онлайн търговията, която продължава да е изключително популярна въпреки разхлабването на мерките за борба с коронавируса.