Европейският съюз е замразил плановете си да включи в черния списък още висши мениджъри на държавната Турска петролна корпорация (ТПАО), след като Анкара промени тона от началото на тази година, заявиха четирима дипломати, цитирани от Ройтерс.

Лидерите на ЕС през декември предложиха замразяване на активи и забрана за пътувания във връзка с "неразрешени сондажни дейности" на Турция в спорни води в Източното Средиземноморие, но не уточниха за кои лица става дума.

ЕС също така се съгласи да разгледа по-тежки икономически санкции на срещата на върха на 25 и 26 март след трудна година, в която турският президент Реджеп Тайип Ердоган публично изрази надежди, че протестите във Франция ще свалят президента Еманюел Макрон.

Но по-конструктивният тон на Ердоган тази година, подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел за по-дипломатичен подход и първите преки разговори между Турция и Гърция от пет години помогнаха за промяна на настроенията, отбелязва агенцията.

Новата американска администрация на президента Джо Байдън също призова Брюксел да не налага санкции в момент, когато Турция, членка на НАТО и кандидатка за членство в ЕС, изглежда по-склонна на компромис, посочиха европейски и американски дипломати.

"Работата по включването на още турски граждани в черния списък спря и не говорим за икономически санкции вече", заяви дипломат от ЕС.

Друг европейски дипломат каза, че тази работа "всъщност никога не е започвала истински", а трети посочи, че "дипломатическият подход е приоритизиран".

ЕС включи в черния списък двама мениджъри на ТПАО през февруари 2020 г, включително вицепрезидента Мехмет Ферух Акалън. След решението на европейските лидери от декември се очакваше съюзът да наложи санкции на още членове на борда на ТПАО, включително на председателя му Мелих Хан Билгин, посочи четвърти дипломат от ЕС.

Анкара отрече да има вина и определи предложените санкции като пристрастни и нечестни.