Производството на самолети на Еърбъс (Airbus) ще бъде с 40 процента по-ниско в продължение на две години спрямо равнищата преди кризата с коронавируса, посочва в материал за германското издание "Велт" главният изпълнителен директор на европейския самолетостроител Гийом Фори, цитиран от Ройтерс.

Той отбеляза опасността от загуба на работни места на фона на изготвянето на планове за преструктуриране заради резкия спад при самолетните пътувания, допълва БТА.

През следващите две години предполагаме, че производството и доставките ще бъдат 40 процента по-ниски, отколкото бе планирано, отбеляза Фори, допълвайки, че производството ще се върне към нормалните равнища през 2025 година.

Досега Еърбъс твърдеше, че намалява производството с една трета средно.

Според източници от сектора 40 процента намаляване на производството се очаква да доведе до очаквано преструктуриране на работната сила на компанията. Еърбъс обяще да обяви подробности по темата в края на юли.

Източниците прогнозират постепенни съкращения на между 14 000 и 20 000 работни места в зависимост от производствените цели.

Според синдикатите плановете могат да бъдат представени още в сряда, когато Еърбъс е насрочил специална сесия в края на двудневни срещи с профсъюзите.