Хиляди германски служители на Даймлер (Daimler), производителят на Мерцедес-Бенц (Mercedes-Benz), ще работят на съкратен седмичен график и ще получават съответно по-ниски заплати заради кризата с коронавируса, предаде Франс прес. Споразумението е постигнато днес от представители на ръководството и на персонала.

От 1 октомври 2020 година до 30 септември 2021 година служителите от администрацията и от съпътстващи производството дейности, като логистиката, ще работят два часа по-малко седмично при по-ниско заплащане, обясни германският автомобилостроител в комюнике.

Освен това тази година няма да бъде изплатено участието на служителите в печалбите от близо 600 евро за 2019 година, уточнява компанията, която е натрупала близо 2 милиарда евро загуби през второто тримесечие заради пандемията.

Продажбите на автомобили се сринаха още през март на основните европейски пазари, след като преди това спаднаха главоломно в Азия.

Сега Даймлер се опитва да реализира икономии над обявените в програмата от края на миналата година, предвиждаща до 2022 година да бъдат спестени 1,4 милиарда евро от разходите за персонал и да бъдат съкратени най-малко 10 000 работни места, например чрез доброволно напускане и предсрочно пенсиониране.

В този план обаче не е взета предвид рецесията, предизвикана от Ковид-19, заяви миналата седмица главният изпълнителен директор Ола Калениус.

Не бяха обявени нови планове за съкращаване на работна ръка, но медиите съобщават за най-малко 20 000 съкращения.

В случай на възстановяване на икономиката, ако няма нова вълна от зарази, Даймлер прогнозира да приключи годината с печалба от най-малко 1 милиард евро.